Politika

Тадић посједио са Кушнером

БЕОГРАД – Предсједник Републике Србије Борис Тадић разговарао је данас у Београду са министром иностраних послова Републике Француске Бернаром Кушнером о билатералним односима, наставку европских интеграција Србије и о Косову и Метохији.


Наводи се да је предсједник Тадић истакао да Француска јасно подржава чланство Србије у Европској унији.

Саговорници су се, додаје се, сложили да Србији неће бити постављани нови, додатни услови за чланство.

Предсједник Тадић је, како се истиче, рекао да Србија очекује да ће мишљење Међународног суда правде отворити пут ка проналажењу одрживог и компромисног решења за Косово.

Преговори о споразуму о стратешком партнерству Француске и Србије успјешно су завршени и тај споразум ће бити потписан за вријеме посјете француског предсједника Николе Саркозија Србији.

Министар спољних послова Француске изјавио је данас да односи између Србије и Косова морају да буду мање затегнути јер ће то олакшати будућност Србије у Европској унији.

„Предсједник Саркози и ја не тражимо од Србије да призна "Косово" већ тражимо да започне процес дијалога, ангажовања, опуштања, нормализације односа”, навео је Кушнер.

Истичући да је Србија пред вратима ЕУ, Кушнер је рекао да Француска чврсто вјерује да је будућност Србије да буде у Унији.

„Пошто смо пријатељи треба да будемо искрени и директни. Не кажем да постоји условљавање или предуслов ријешите проблем "Косова", а на "Косову" ријешите проблем са Србијом, не, већ атмосфера која ће, једном када постанете члан Европске уније, омогућити да се све регулише”, истакао је он.

Састанку Тадића и Кушнера је присуствовао и министар иностраних послова Србије Вук Јеремић, и амбасадор Србије у Француској Душан Батаковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog