Nauka

Легализација лова на китове у научне сврхе

Новим приједлогом Међународне комисије за лов на китове (International Whaling Comiшion, IWC) биће омогућен наставак лова на мали број тих животиња и смањен неконтролисани лов у научне сврхе у коме годишње страда и до 3.000 китова, изјавио је Џефри Палмер, представник Новог Зеланда у том тијелу.


Новим споразумом била би укинута потпуна забрана лова на китове коју је ''IWC'' донио 1986. године и ограничен лов у научне сврхе који спроводе Јапан, Норвешка и Финска, а циљ тог споразума је да се смањи укупан број убијених животиња.

Палмер је додао да ће остати мораторијум на комерцијални лов на китове.

Најважнији напредак у том плану је постављање ограничења лова на китове у научне сврхе, објаснио је Палмер, али је одбио да каже да ли је предложена и потпуна забрана лова у сврху истраживања тих животиња.

Због недостатка контроле над тим видом лова број убијених китова увећао се 10 пута, са око 300 уловљених 1993. године на око 3.000 годишње последњих година.

Организације за заштиту животне средине љутито су реаговале на овај план.

Аустралијски министар спољних послова Стивен Смит рекао је да ће Аустралија ускоро предложити план који садржи „постепено смањивање јапанског лова на китове у Антарктичком океану”.

Он је поновио владину ријешеност да ће уколико до новембра не дође до споразума са Јапаном о обустави лова на китове у том региону Аустралија подићи међународну тужбу.

Јапан сваке године у антарктичким водама улови на стотине китова у оквиру програма за истраживање тих животиња. Аустралија, која се противи лову на китове, дуго је пријетила Јапану међународном тужбом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog