Politika

Рупа у закону за сребреничко празновање "Дана независности"

СРЕБРЕНИЦА – Иако се 1. март као дан независности БиХ, прославља само у дијелу Федерације БиХ са већинским муслимансиким становништвом, у Сребреници је приређен свечани пријем поводом обиљежавања овог дана, којем су поред муслиманских званичника општине писуствовали и дио одборника, повратника и представника НВО.


И поред пријема који су организовали начелник општине Сребреница Осман Суљић и потпредсједник Скупштине ове општине Зулфо Салиховић, у Сребреници је данас радни дан за разлику од претходних година, када је бошњачко општинско руководство проглашавало 1. март нерадним даном, иако на такве одлуке нема право.

Овогодишњем пријему нису присуствовали чланови општинског руководства из реда српског народа, као ни српски одборници, привредници и запослени у општинској администрацији.

Суљић је, поздрављајући и захваљујући присутнима на одзиву, изразио задовољство, како је рекао, као начелник и Бошњак, што се 1. март његује као празник, а потпредсједник Скупштине општине Сребреница рекао је да данашње обиљежавање 1. марта није одраз нечијег пркоса, него кориштење могућности да се по, како је навео, закону Републике БиХ који још није промијењен, 1. март обиљежава као дан независности.

Првог марта 1992. организован је референдум о независности БиХ, који су срби бојкотовали и прогласили за незаконит и неправедан. Данас се он у Републици Српској не празнује и третира као дан организовања сепаратистичког рефендума за отцјепљење БиХ од Југославије против воље српског народа у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog