Društvo

Српско национално питање је питање породице

Сваке године у Србији умре 30.000 људи више него што се роди, а годишње нестане један мањи град Срба, док ће нас 2050. године бити исто као 1950, а ови подаци који забрињавају и поводом којих се мало шта чини могу се наћи у новом издању ''Двери српских'', посвећеном породици и борби за исту.


Представници Српског сабора ''Двери'', Радован Тврдишић и Бошко Обрадовић су на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци представили пројекат са називом ''Покрет за живот'' који другачији од било чега до сада  и који ће покушати да дјелује на сферу обичног живота у друштву, и његов основну ћелију-породицу.

А породица изумире у Срба захваљујучи много чему. То много шта у ''Дверима'' називају културом смрти која стоји наспрам културе живота, која би требало да почива на љубави и породичним и духовним вриједностима, као и свим правим животним вриједностима.

А праве животне, духовне и породичне вриједности разарају се помоћу свих могућих средстава, а посебно је наглашена улога медија, чији представници на данашњој конференцији нису били бројни.

''Покрет за живот покушава да спаси јединку од отуђења, од своје породице, своје заједнице и коријена'', рекао је Бошко Обрадовић , секретар ''Двери'', придодавши чињеницу да је отргнута јединка најпожељнији објекат потрошачке културе која је лако претвара у биће непрестаних потреба и жеља, подложно манипулацији и јефтином медијском садржају.

Повратак правим вриједностима је и повратак црквеним вриједностима, а свједоци смо тежњи да се ријеч цркве поново истјера из јавне сфере

Он каже и да је ''српско национално питање, уствари српско породично питање'', и да је утом смислу овај искорак ''Двери'' у сферу обичног живота људи, како би се покушале понудити истинске вриједности јер ''млади људи нису свјесни да сваки њихов потез представља избор између културе живота и културе смрти и зато ће Двери покушати да буду присутне свугдје гдје млади човјек води борбу са искушењима.''

Говорећи о питању ''економског изговора'' , тачније да млади људи не заснивају породице док се економски не обезбиједе, став ''Двери'' је да то није преовлађујући фактор, и навео примјере много богатијих земаља, које такође имају проблема са ''бијелом кугом''.

''Проблем је заправо појединац и борба унутар личности'', каже Радован Тврдишић, предсједавајући Српског сабора ''Двери'' и зато ''покушавамо да промовишемо један другачији поглед на свијет. А наш поглед на свијет има шта да понуди без обзира што га неки квалификују као традиционалан и заостао'', додао је он.

Проблем медија и доступности оваквих или сличних идеја и пројеката на њима је опет на крају дотакнут као кључни, јер су медији канали за дјеловање, поготово до младог човјека.

''У Србији је на националним фреквенцијама тек 5-10 одсто времена посвећено породици и дјеци'', каже Тврдишић, што говори довољно само по себи поред спознаје шта попуњава остатак програма, посебно забавног.

У Републици Српској постоји више спремности за остваривање духовних циљева него у Србији

 

''Двери'' покушавају и мање или више успјешно дјеловати алтернативно, путем часописа,  интернета, затим емисија које праве, локалних телевизија и ТВ Двери закључено је на крају.

Ово је било прво велико медијско представљање ''Двери'' у Републици Српској и Босни и Херцеговини, гдје је часопис ''Двери српске'' присутан већ годину дана на киосцима у свим већим градовима (претходне теме биле су посвећени Солжењицину, Патријарху Павлу, Николају Велимировићу, НАТО геноциду над српским народом и Сребреници).

Сутра ће у амфитеатру Правног факултета у Бањој Луци у 18 часова такође бити представљен часопис посвећен теми породице, као и многи други текући пројекти Српског сабора ''Двери'', као сто су Светосавска школа, Покрет за живот и Српска мрежа, под слоганом ''За српске духовне и културе интеграције.''

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog