Svijet

Одрекао се сина јер је сарађивао са Израелом

ЈЕРУСАЛИМ – Високи званичник и један од оснивача Хамаса шеик Хасан Јусуф јавно се одрекао свог сина Мосаба пошто је он признао да је тајно сарађивао са израелском обавјештајном службом, јављају агенције.


Хасан Јусуф одрекао се сина Мосаба у писму објављеном на сајту Хамаса. На сајту се наводи да је писмо прокријумчарено из затвора у Израелу, гдје Хасан Јусуф служи шестогодишњу казну.

Шеик Хасан је иначе био један од оснивача Хамаса прије двадесетак година. Његов син је Мосаба Јусуф 2007. године прешао је у хришћанство и преселио се у Калифорнију.

Мосаба (32) је јавно признао да је сарађивао са израелском обавјештајном службом и написао аутобиографију која ће ускоро бити објављена.

Уочи објављивања те књиге, млађи Јусуф је у интервјуу израелском листу Харец признао да је заједно са израелским обавјештајцима радио на предупређивању напада Хамаса.

Он је такође признао да је помогао Израелу да дође до неких веома важних чланова и оперативаца Хамаса.

У израелској служби Шин Бет потврђено је Би-Би-Сију да је Мосаба Јусуф радио за њих неко вријеме. Бивши замјеник шефа те службе Гидеон Езра рекао је да је млађи Јусуф пренио неке од кључних информација у борби против тероризма.

„Палестинци имају велико повјерење у Хамас и његову борбу и неће га преварити ове клевете и лажи које долазе од израелске окупације”, изјавио је за Франс прес један од лидера Хамас Ишмаил Радван и осудио све што је Мосаба Јусуф рекао за Харец.

Палестинци иначе, као и већина Арапа, породични живот држе далеко од очију јавности и врло ријетко се дешава да се породица одрекне неког од својих чланова. За тако нешто потребно је да неко из породице учини ствар која је понижавајућа и увредљива.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog