Svijet

Турска спремна да повуче војску са Кипра?

НИКОЗИЈА – Турска је вољна да преузме свој дио одговорности за рјешавање проблема Кипра и могла би да повуче своје трупе с острва, ако би се постигао договор, изјавио је премијер Тајип Ердоган.


Кипар је подијељен 1974. године, након што је војска Турске заузеле његов сјеверни дио да би спријечила прикључење острва Грчкој, у којој је тада на власти била војна хунта, подсјећа Ројтерс.

Подијељеност Кипра представља препреку Турској да се прикључи Европској унији, јер кипарски Грци, који у ЕУ представљају цијело острво, имају право вета којим могу да спријече амбицију Анкаре.

У интервјуу за три листа кипарских Грка, који је објављен данас, Ердоган је рекао да је циљ Турске „постизање трајног општеприхватљивог рјешења за кипарски проблем”.

„Ми смо спремни да испунимо свој дио обавезе да би се постигао тај циљ и нико не треба да сумња у искреност Турске”, нагласио је он.

Турска држи око 30.000 својих војника на сјеверу Кипра, гдје је тамошња турска мањина прогласила своју републику, коју признаје само Анкара.

Ердоган је казао да је Турска спремна да те војнике повуче, ако се постигне договор за Кипар, али је, истовремено, рекао да неће бити прихваћено да се то учини одмах.

Кипарски Грци и Турци почели су најновију рунду преговора о уједињењу у септембру 2008. године, али је напредак слабији него што се у први мах мислило.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog