Svijet

Русија и САД близу споразума о нуклеарном наоружању

ПАРИЗ – Русија и САД су близу договора о практично свим питањима закључења будућег споразума о ограничењу стратешког офанзивног наоружања, изјавио је у Паризу руски предсједник Дмитриј Медведев.


„Дошли смо до финалног дијела преговора и усаглашавамо нијансе”, рекао је Медведев послије разговора с предсједником Француске Николом Саркозијем, пренио је Итар-Тас.

Он је изразио наду да ће у најскорије вријеме ти преговори бити завршени и да ће састанак у САД о питањима ширења нуклеарног наоружања (12. и 13. април), такође дати нови допринос у том процесу.

Руски предсједник је изразио задовољство и због спремности Француске да се у будућности прикључи процесу нуклеарног разоружања.

Медведев је рекао да је избављење свијета од нуклеарног оружја „лијепа идеја”, али да ју је могуће реализовати само консолидованим радом свих нуклеарних држава и увјерености да у „нуклеарном клубу” неће бити „намјерника који су у њега ушли без карте”.

Он је поновио да су савременој Европи потребне нове процедуре рјешења питања безбједности, оцјењујући да постојеће процедуре за рјешавање европских питања не задовољавају.

„Хелсиншки акт о безбједности и сарадњи у Европи, закључен 1975, веома је важан темељ наше сарадње, али је то мало. Европа се промијенила, у Европи постоје разни актери”, рекао је предсједник Русије.

Он је додао да је потребно стварати нови оквир за разматрање питања безбједности, јер се „Европа промијенила послије Акта из Хелсинкија” па је „потребно стварати нове безбједносне оквире”.

Медведев је рекао да иницијатива Русије није догма и да је Москва спремна да је иновира, само да би се добила одговарајућа могућност за разматрање безбједносних питања.

„Да таква питања у Европи постоје свима је јасно, довољно је погледати на проблеме који су се појавили послије распада Југославије, или на кавкаску кризу 2008”, рекао је он.

Саркози је, како је пренела агенција РИА Новости, рекао да Русија и Француска намјеравају да наставе да блиско сарађују поводом рјешавања ситуације у отецијепљеној азербејџанској области Нагорно-Карабах.

„Русија и Француска заједно ће радити да би помогли Јерменији и Азербејџану”, рекао је француски предсједник.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog