Društvo

Дачић: Сви азиланти биће враћени из Белгије

 БЕОГРАД - Безвизни режим за грађане Србије неће бити угрожен због примједбе Белгије да је у тој држави повећан број азиланата са југа Србије, а сви азиланти ће бити враћени из те земље, рекао је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.


"Сузбијање појаве лажних азиланата је веома важно да не би био угрожен безвизни режим. Овај случај са Белгијом за сада је једини и ријеч је о јединој примедби која је дошла из ЕУ", рекао је Дачић и додао да МУП Србије тренутно испитује да ли у цијелом случају има елемената криминала.

        Дачић је рекао да ће наредних дана бити разговора са Европском комисијом и представницима Белгије, а у наредном периоду заједничким дјеловањем радиће се на спречавању таквих појава.

        Он је додао да је ријеч о Албанцима с југа Србије и Македоније, али за сада нису још добили довољно информација.

        "Тај број није тако велики као што се објављује, јер је реч о око 300 лица. По уласку у Белгију са биометријским пасошем, они затраже азил, а при том кажу да немају никаква документа. Ми ћемо реаговати и превентивно и грађанима објаснити да азиланти, односно лажни азиланти, неће добити азил и сви ће бити враћени на основу Споразума о реадмисији", истакао је Дачић.

        Он је најавио да ће МУП испитати да ли у повећаном броју азиланата у Белгији има и елемената криминала и додаје да се већ дошло до имена агенција које учествују у превозу.

        Дачић истиче да се контролише и евентуална промјена пребивалишта Албанаца са Косова и Метохије на југ Србије.                         

        Азиланти с југа Србије и Македоније одлазе најчешће у Белгију јер та држава пружа најбоље услове, између осталог попут хотелског смештаја. Они наводе да немају документа или се пак позивају на политички прогон.

        По конвенцијама, Белгија не може одмах да их врати у земљу из које су дошли, али како се ради о злоупотреби јер је првенствено ријеч о економским разлозима, азиланти ће бити враћени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog