Svijet

Обама спрема нову нуклеарну тактику

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Барак Обама припрема стратегију нуклеарног наоружања која би подразумјевала „значајно смањење” атомског арсенала САД, сазнаје се из Обамине администрације, годину дана послије његовог апела да свијет треба да уклони нуклеарну претњу.


У стратегији, која је у завршној фази, предвиђа се „значајно смањење залиха (нуклеарног наоружања), али уз задржавање солидних и поузданих одбрамбених снага”, рекао је високи амерички званичник који је затражио да остане анониман.

Нова америчка нуклеарна стратегија, прва од 2002. године, требало би да достигне циљеве неширења нуклеарног наоружања као што је нуклеарна безбједност.

Како је раније најавио амерички лист Њујорк тајмс, Обама је јуче требало да одржи састанак са министром одбране Робертом Гејтсом и размотри стратегију. Бијела кућа није саопштила детаље разговора.

Амерички званичник је рекао да се у документу који би требало да буде представљен америчком Конгресу иза затворених врата, указује на „већу улогу конвенционалног наоружања у оквиру одбрамбених снага”.

Очекује се и да ће Обама одустати од планова бившег предсједника Џорџа Буша о развоју нове генерације нуклеарног наоружања, а како пише Њујорк тајмс, документ предвиђа смањење броја нуклеарних бојевих глава САД за „неколико хиљада”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog