Sport

Канади најважније злато Олимпијских игара

Хокејашка репрезентација Канаде освојила је олимпијско злато побиједивши тим САД резултатом 3:2.


Иако су у финале ушли као фаворити и рано стекли предност од једног, па два гола домаћи хокејаши су до 'највриједније' златне медаље дошли тек послије продужетка. Гол одлуке постигао је најбољи играч Канаде и, и поред лоше игре у већем дијелу финалног меча, прва звијезда турнира Сидни Крозби.

И поред свих успјеха на Играма у Ванкуверу домаћим навијачима златна медаља на хокејашком турниру била је најважнија.

Послије пораза у групи од Американаца који их је послао у четвртфинале са Русима домаћини су силно жељели да се освете тиму кој их је једини добио на овом турниру.

Пред препуном двораном у којој се здушно навијало за Кросбија и другове херој домаћих навијача и најплаћенији голман олимпијског турнира Луонго бранио је одлично а до финала сјајни Американац Милер није успио да спријечи Канађане да постигну голове.

Гости су у 13. минуту погријешили, Ричардсов шут одбио голман Милер али само 'до штапа' Тоуса који је постигао први гол.

Није било промјена до осмог минута друге трећине, тада је Пери искористио акцију Гецлафа и Мороуа а домаћин стигао до 2:0.

Други период завршен је неријешеним резултатом, пет минута послије другог гола Канађана први добар шут Кејна са плаве линије скреће Кеслер за 2:1.

У трећем периоду игре Канађани су имали стативу па још два опасна шута у другом дијелу те дионице али је једини гол постигнут 24 секунде прије краја, Парис је био сам испред Луонга - 2:2 и продужетак.

С обзиром да се у финалу игра велики продужетак од 20 минута услиједила је и пауза а спремнији су се у 'трећини вишка' појавили Канађани.

Крозби је, у осмом минуту, савладао Милера, спријечио ново 'Чудо на леду' и дао прилику својим навијачима да славе.

"Ово је нестварно. Осећам се као да сањам," рекао је на леду стрелац одлучујућег гола, Крозби, "Борили смо се у регуларном делу и примили гол на самом крају. али, подигли смо се у продужетку и ово је потпуно невероватно."

Финци су освојили бронзане медаље, Американцима иде 'сребро' а домаћинима Игара за њих највриједније олимпијско злато. Поред тога што су постали тек други домаћини Игара који су побиједили у мушком хокеју (први били Американци 1980. године), успјели су да за своју земљу освоје 14. златну медаљу на једним Зимским олимпијским играма што до сада никоме није успјело.

Занимљиво, Канађани су организовали и зимске Игре 1988. године али тада, као и на љетњим Играма у Монтрелау 1976. године, нису освојили ниједну златну медаљу.

 

Канада - САД 3:2 (1:0, 1:1, 0:1, 1:0)

(Тоус 13, Пери 28, Крозби 68 - Кеслер 33, Парис 60)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog