Politika

ЕУ и Балкан: Нема виза, ал' ни азила

БРИСЕЛ – Европска комисија у Бриселу позвала је данас власти Црне Горе, Македоније и Србије да својим грађанима који без виза путују у Европску унију потпуно јасно предоче да слободан улазак на „шенгенски простор” обухвата и ограничења тако да не могу рачунати и на азил.


То је саопштио представник за штампу у Европској комисији Микеле Черконе који је рекао да су белгијске власти обавијестиле Европску комисију да се нагло повећао број захтјева за азил држављана земаља које од недавно уживају режим ЕУ за путовања без виза.

То су БЈР Македонија, Србија и Црна Гора, додао је Черконе и пренио да „изгледа да то јесте последица укидања виза мада, наравно, Европска комисија мора установити размјере повећања броја особа које траже азил”.

„Ипак”, подвукао је званичник Европске комисије, „сматрам да можемо разложно бити увјерени да је то превасходно питање имиграционог притиска. Као и то да велика већина оних који траже азил то чини поглавито из економског интереса, а без икаквих изгледа да то и добију”.

Представник за штампу у Европској комисији је желио да укаже на то да „уведена слобода путовања собом носи одговорности” и да је „од суштинске важности да се не злоупотребљавају узајамно утаначена јасна правила” споразума о укидању виза између ЕУ и три западнобалканске земље.

Белгијска влада је од Европске комисије затражила предузимање хитних мјера да се ријеши проблем наглог свакодневног прилива у Брисел на стотина лица албанске народности са сјевера Македоније, југа Србије и, дијелом с Косова која масовно а без икаквог основа у Белгији траже азил и очекују смјештај и финансијску помоћ.

Белгијске власти су ставиле до знања да ће сва та лица бити протјерана, враћена из Белгије у земље поријекла, на темељу уговора о реадмисији који су владе у Скопљу и Београду потписале с Белгијом и другим земљама „шенгенског простора”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog