Društvo

Биће теже основати факултет

БИЈЕЉИНА - Новим законом о високом образовању у Републици Српској биће пооштрени кадровски услови за оснивање високошколских установа, при чему је обавезно да, осим наставника на обавезним предметима, факултети до школске 2012/2013. године морају да обезбиједе кадар и за остале наставне предмете.


Начелник Одјељења за високо образовање у Министарсву просвјете и културе РС Биљана Војводић рекла је да нови закон ставља посебан акценат и на елаборат о оправданости оснивања високошколских установа.

 

"Рјешења предвиђају да елаборате за јавне и за приватне установе оцјењује или Народна скупштина или Влада РС", рекла је Војводићева и додала да је досадашња пракса била да елаборате на приватним установама оцјењује сам оснивач.

Она је истакла да овај закон дефинише и изједначава звања стечена према новим и раније важећим прописима.

"Раније четворогодишње студије изједначене су са бечелор студијама, док су она у трајању од пет година изједначена са мастер студијама", изјавила је Војводићева на данашњој јавној расправи у бијељинском Центру за високо образовање.

Он је напоменула да нови закон предвиђа и враћање могућности ванредног студирања.

"Нацрт закона о високом образовању, између осталог, предвиђа, уз академске, оснивање и струковних студија, у два студијска циклуса, којима би била стечена знања и вјештине потребне тржишту рада", рекла је Војводићева.

Данашња расправа у Бијељини друга је од укупно четири колико ће их бити одржано у РС пред усвајање приједлога а онда и закона о високом образовању које се очекује у мају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog