Politika

Хрватска: 80 одсто грађана против начина гласања у дијаспори и БиХ

ЗАГРЕБ - Чак 80 одсто грађана Хрватске жели укидање садашњег модела гласања за дијаспору и за Хрвате који живе у БиХ.


За укидање права гласа дијаспори залаже се педесетак одсто грађана Хрватске, а тридесетак одсто сматра да би гласачко право Хрватима који живе ван Хрватске требало у знатној мјери редуковати.

Занимљиво је, према истраживању агенције Пулс, да готово 80 одсто испитаника подржава идеју да се у БиХ гласа искључиво у неком од пет хрватских дипломатско-конзуларних представништава.

Хрвати у БиХ досад су, гласајући на хрватским изборима, имали на располагању чак 130 бирачких мјеста, подсјећа Јутарњи лист који преноси резултате истраживања, и указује да и велик број бирача ХДЗ подржава укидање или редуковање права гласа за дијаспору и Хрвате који живе у БиХ.

Хрватска треба да у новом уставу пронађе и рјешење за двојно држављанство Хрвата који живе у БиХ, али оно које би јасно дало сигнал тим Хрватима да им је БиХ “примарна држава”, изјавио је извјестилац Европског парламента за ту земљу Ханс Свобода.

Европски парламент је у тачки 37 резолуције о Хрватској, хрватску владу позвао да “преиспита политику двојног држављанства, посебно у случају грађана са сталним пребивалиштем у БиХ".

Свобода је истакао да нико не жели довести у питање право државе да Хрватима који живе у дијаспори да држављанство, али да је проблем у томе што, на дан избора у Хрватској, БиХ изгледа као да је “проширена Хрватска”.

"Хрвати који имају држављанство на дан избора гласају и у другим државама свијета. Али то чине у дипломатским представништвима, а не, на примјер, у америчким или њемачким селима и градовима као што се то ради у БиХ", упозорио је Свобода.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog