Politika

Додик: Недопустиво плаћање кауције из буџета

САРАЈЕВО - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да уплитање институција Босне и Херцеговине у случај Ејупа Ганића може драматично да погорша политичку ситуацију у земљи.


Он је истакао да је неприхватљиво да се из буџета институција БиХ финансира кауција за Ганићево пуштање на слободу 

"То није ствар БиХ, већ приватна ствар Ејупа Ганића. Недопустиво је да се јавним средствима плаћа кауција за појединца осумњиченог за ратне злочине", казао је Додик.

Коментаришући став Тужилаштва БиХ да је ова институција искључиво надлежна за процесуирање држављана БиХ осумњичених за ратни злочин, Додик је рекао да су Суд и Тужилаштво БиХ "највеће штеточине у земљи".

"Одбијањем процесуирања предмета 'Добровољачка' и других злочина почињених над Србима у протеклом рату, упркос бројним доказима, Суд и Тужилаштво БиХ су показали да доносе пресуде из политичких интереса", рекао је Додик.

Он је истакао да Србија има ваљане доказе да у складу са међународним правом процесуира Ганића и да нема сумње да је Ганић одговоран за злочине у Добровољачкој улици.

Ганићу, који је у понедјељак ухапшен на аеродрому ''Хитроу'' у Лондону по захтјеву правосуђа Србије, одређен је притвор до 29. марта, а његово изручење траже и Србија и БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog