Društvo

У БиХ има 120.000 зависника од дроге

ВАШИНГТОН - Према процјенама, у БиХ има око 120 000 зависника од дроге, иако подаци о броју варирају јер се не прикупљају систематски, стоји у годишњем извјештају Стејт департмента о међународној контроли наркотика.


"БиХ није значајан произвођач наркотика нити се у значајној мјери они конзумирају, али се налази на таквом стратешком положају да је између главних центара за производњу југоисточне Азије и тржишта на западу Европе",такође је наведено у извјештају.
           

Према подацима агенција у БиХ, које наводи Стејт департмент, у протеклом периоду заплијењено је 35,27 килограма хероина, 9,37 килограма кокаина, 76,11 килограма амфетамина, 150,3 килограма марихуане, 3,118 стабљика канабиса, 2 639 сјеменки канабиса, 499 таблета екстазија и 800 грама хашиша.
        
Одређени докази указују да постоје везе између криминогених елемената у БиХ и операција организованог криминала у Русији, Албанији, Србији, Црној Гори, Хрватској, Аустрији, Њемачкој и Италији.

У региону су Црна Гора, Хрватска и Албанија такође наведене као "транзитне земље" за дрогу из Азије према западној Европи. Према извјештају, Србија је "главна земља у транзиту наркотика кроз балкански коридор".

Највећи успјех у БиХ у борби против шверца дроге је скорашња пљенидба од 50 килограма хероина у Сарајеву, када је ухапшено око 15 лица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog