Svijet

Талибани у борби за слободу штампе

КАНДАХАР – Талибани су осудили одлуку авганистанске владе да забрани домаћим и страним медијима директно извjештавање са мjеста која су била поприште напада талибанских побуњеника.


„Овим се потпуно крши слобода штампе и слобода изражавања и не може се ни на који начин оправдати”, рекао је телефоном за агенцију Франс прес Јусуф Ахмади, портпарол талибана Јусуф Ахмади.

У саопштењу талибана поводом забране, наводи се да они поштују слободне и независне медије и подржавају њихова права.

„Ова забрана наметнута слободним медијима значи да влада покушава да прикрије своје неуспjехе”, пише се у саопштењу.

Авганистанска тајна служба јуче је забранила медијима да директно извjештавају о нападима талибанских побуњеника, оцијенивши да информације које новинари дају у реалном времену могу да користе талибанима.

„Овај начин покривања догађаја је прије свега опасан за новинаре, а осим тога непријатељ има огромну корист од овог начина извјештавања”, рекао је јуче Хаким Ашир, шеф одјељења за штампу авганистанске владе.

Док су талибани били на власти од 1996-2001 они су сами забранили рад јединог телевизијског канала, забранили пуштање музике и објављивање слика у једином дневнику који је излазио у земљи.

Од када су свргнути с власти и почели своју побуну талибани користе интернет сајтове, снимају пропагандне филмове и често комуницирају с медијима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog