Politika

Јеремић: ЕУ или Космет, ту нема избора

БУДИМПЕШТА – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је у Будимпешти да би повезивање рјешења будућег статуса Косова са интеграцијом Србије у Европску унију било трагична грешка, која би имала изузетно компликоване последице.


„Они који заговарају то повезивање полазе од погрешне претпоставке да би Србија, уколико би била постављена пред избор Европа или Косово, изабрала Европу. То се не би догодило”, рекао је Јеремић, после разговора са шефом мађарске дипломатије Петером Балажом.

Јеремић је упозорио да би „било погрешно стављати Србију пред избор где нема избора”.

Балаж је оцијенио да „Србију не би требало стављати пред немогућ избор” и констатовао да Београд брзо напредује на путу европских интеграција.

Подршка Мађарске на путу ка ЕУ

Србија има кључно мјесто на Западном Балкану и жели да помогне осталим земљама у региону, рекао је Балаж и нагласио да Мађарска снажно подржава приближавање Београда ЕУ.

Стабилизација Западног Балкана је од стратешког значаја, што без Србије није могуће, истакао је Балаж.

Јеремић је поновио да је чланство у ЕУ централни стратешки приоритет Владе Србије.

Према речима Јеремића, неопходно је сачувати моментум интеграције Србије и Западног Балкана у ЕУ.

Србија очекује да ће што пре доћи до ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, рекао је Јеремић и потврдио да Мађарска подржава Београд на том путу.

Све осим једностраног проглашења независности

„Свесни смо тешкоћа, процеса који се дешавају у ЕУ, али немамо времена за губљење, не можемо себи дозволити нову паузу у процесу придруживања”, нагласио је Јеремић.

Према његовим ријечима, статус Косова требало би да буде ријешен „компромисно, у складу са међународним правом”.

Много пута смо ставили до знања међународној заједници да смо спремни за компромис, рјешење прихватљиво за обе стране, подсјетио је Јеремић.

Спремни смо да размотримо све приједлоге, осим једностраног проглашења независности, објаснио је Јеремић, који је у Будимпешти разговарао и са предсједником Мађарске Ласлом Шољомом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog