Svijet

Јулија и званично одлази

КИЈЕВ – Већином гласова Врховна рада (скупштина) Украјине изгласала је неповjерење влади Јулије Тимошенко, на прijедлог посланичке групе Партије региона чији је лидер новоизабрани украјински предсjедник Виктор Јанукович.


За смjену владе добијено је 243 од укупно 450 посланика Раде.

Уочи гласања Јулија Тимошенко је са говорнице поручила да ће министри у случају изгласавања неповjерења одмах напустити своја мjеста и да ће њен тим прећи у опозицију.

Извjештај о одговорности досадашње владе за лошу ситуацију у земљи на сjедници скупштине је поднио шеф посланичке групе Партије региона Николај Азаров, који се сматра главним кандидатом за будућег премијера.

Према његовим ријечима, земља је доживела неуспјех у свим областима живота, а Тимошенкова је одговорна за ‑катастрофалан привредни пад”.

„Украјина се нашла у најжешћој кризи коју земља није доживела за 20 година”, рекао је Азаров и додао да је тужно стање у свим привредним гранама, а пољопривреда посебно.

„Дефицит шећера ове године износи 50.000 тона. Доживјели смо да из иностранства увозимо кромпир”, рекао је представник Партије региона.

Тимошенкова је, међутим, оптужила Јануковича за спровођење „оштре антиукрајинске политике од првог дана” и у обраћању посланицима рекла да је њена влада добро радила у вријеме светске економске кризе.

„Заштитили смо Украјину од финансијског колапса, од уништења кључних грана”, рекла је она у парламенту.

Обраћање Тимошенкове је трајало пет, уместо 45 минута колико јој по пословнику припада, док су смјењену премијерку неки посланици дочекали аплаузима а неки звиждуцима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog