Društvo

Резолуција о Сребреници: И јесте и није

БЕОГРАД – Резолуција о Сребреници пред Скупштином Србије је спремна, пише боградски Блиц, а у њој се у уводном дијелу цитира пресуда Међународног суда правде, док се у остатку текста најоштрије осуђује злочин над Бошњацима.


Поред тога, обећава се да ће се пред Судом у Хагу наћи Ратко Младић. Блиц додаје да се ради на још једној декларацији, коју пишу експерти у Министарству спољних послова, која је "на истом трагу“.

Први текст резолуције још није представљен представљен социјалистима и напредњацима, који су имали замјерке на терминологју резолуције, али се очекује да ће и они бити упознати са њеном садржином.

Циљ Владе Србије је да декларација о Сребреници добије најширу могућу подршку у парламенту, а текст који је већ написан могао би да буде компромисно рјешење, оцјењује београдски дневник.

Она би, с једне стране, требало да задовољи оне који догађаје у Сребреници посматрају као злочин, попут СПС који је у владајућој коалицији, али и партије које инсистирају на термину геноцид, као што је на пример ЛДП.

У преамбули резолуције се подсјећа се да су у јулу 1995. године извршени "тешки злочини над Бошњацима у Сребреници, који су обухватали масовна убиства мушкараца и протјеривање жена, дјеце и старих, и који су према пресудама МСП и Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију оквалификовани као геноцид“.

У декларацији се затим позива на пресуду МСП од 26. фебруара 2007, на међународно право, принципе незастаревања злочина, правде и толеранције и истиче да "Народна скупштина најоштрије осуђује злочин над Бошњацима у Сребреници и изражава гнушање над варварским зверствима“.

У другој тачки одаје се "најдубље саучешће породицама жртава и почаст жртвама злочина“.

Даље се наводи да "Скупштина подржава мере кажњавања свих одговорних“, те да пружа пуну подршку процесуирању ратних злочина и наглашава ријешеност да се пред Хашким трибуналом нађе бегунац Ратко Младић.

У последњој петој тачки декларације стоји и да "Народна скупштина најоштрије осуђује све покушаје негирања и релативизовања злочина у Сребреници, као и покушаје стварања атмосфере некажњивости и заборава у односу на ове злочине“.

И други текст резолуције, на којем се још ради, на "истом трагу“, али је тешко замислити да декларација о Сребреници може бити усвојена без позивања на пресуду Међународног суда правде.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog