Društvo

Одбијена жалба бијељинских пензионера

БИЈЕЉИНА - Тужба 2 066 пензионера "Миле Самарџић и остали" са подручја бијељинске општине којом се од Фонда ПИО РС тражи исплата затезне камате за кашњење пензија у 2000. години одбијена је у Основном суду Бијељина као неоснована.


"Пресудом коју је овај суд донио 1. марта и која је јуче уручена странкама у цјелости је као неоснован одбијен тужбени захтјев групе пензионера из 2008. године којим је тражена исплата 883.841,61 КМ на име затезне камате за кашњење пензија у 2000. години", саопштено је данас из Фонда ПИО РС.

У саопштењу се истиче да је Суд уважио правну документацију Фонда да је кашњење пензија за јул, август и септембар 2000. године ријешено и намирено исплатом тих пензија у периоду од септембра 2004. до јануара 2007. године, а на основу Закона о утврђивању и начину измирења унутрашњег дуга.

Суд је уважио и приговор Фонда ПИО РС да се у овом случају ради о застари, "будући да је тужба настала у септембру 2008. године односно послије измирења дуга, што је потврдило да је главни дуг измирен а да камата као споредно право `дијели судбину` тог главног дуга".

"Ова, трећа по реду и највећа тужбена група пензионера, тражила је као обештећење затезну камату у укупном износу од око 900.000 КМ или у појединачним износима од 147 до 2.118 КМ плус 12.000 КМ адвокатских трошкова", наводи се у саопштењу.

У Фонду ПИО РС истичу да је овом пресудом Основног суда у Бијељини, донесеном након шест рочишта, сачуван општи, односно интерс већине пензионера "јер се овдје радило о групин од 2 066 пензионера, а не о цијелој пензионерској популацији.

Након ове пресуде, из Фонда апелују на пензионере да у случају оваквих питања не иду путем тужби јер се, како наводе, беспотебно излажу трошковима.

"Не споримо, наравно, никоме право да до остваривања свог права дођу и путем тужбе", наводе у Фонду ПИО РС и подсјећају да ускоро почиње и пети процес у случају тужбе "Симана Пајкић и други", групе од 261 пензионера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog