Društvo

Помен за жртве хрватске агресије у Броду

БРОД - Хрвати и Бошњаци протјерали су 1992. сво српско становништво са територије општине Брод, њихове куће су спалили и опљачкали, а 256 српских цивила су убијени, рекао је предсједник Општинске борачке организације у Броду Милован Василић приликом полагања цвијећа и паљења свијећа на споменику у Броду.


''У Броду је формирано десет логора у којима је било заробљено више од 2 000 српских цивила, који су у логоре довођени и из сусједних општина'', истакао је Василић.

Он је нагласио да је велики број заробљених убијено и сахрањено у масовне гробнице које су након ослобађања овог града откривене, а жртве достојанствено сахрањене.

"Међутим, велик број убијених српских цивила је бачено у ријеку Саву, па је ова ријека највећа гробница бродских Срба које су побили хрватски војници'', рекао је Василић.

Он је истакао да је било доста жена, дјеце и стараца међу убијених 256 српских цивила, за вријеме окупације Брода од регуларних оружаних снага из Хрватске која је трајала више од шест мјесеци.

Трећег марта 1992. године регуларне јединице Хрватске војске прешле су мост између Славонског и тадашњег Босанског Брода. Овај чин окарактерисан је као агресија којој се нису супроставиле власти из Сарајева.

Са више од двије хиљаде добро наоружаних хрватских војника преко моста је превезен велики број тешког наоружања, укључујући и тенкове.

Василић је истакао да је 3. март 1992. године био само увод за најстрашније и најсвирепији злочин који ће се дододити Србима на подручју ове општине.

''Један од најстравичнији злочина припадника Хрватске регуларне војске и паравојних јединица из Брода које су формирали ХДЗ и СДА догодио се 26. марта у Сијековцу'', нагласио је Василић и додао да је тог дана на кућном прагу убијено 20 мјештана, а да су убиства недужних цивила настављени и наредних дана.

Он је истакао да је овом злочину претходило убиство породице Мартић - оца Андрије и сина Момира, те Душанке Дујмић, дан раније у Броду.

И док се Срби из Брода подсјећају на агресију Републике Хрватске на њихову општину, данас у Славонском Броду Хрвати прославњају годишњицу формирања 101 бродске бригаде ХВО која је на подручју Брода у Републици Српској починила ратне злочине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog