Društvo

И пољопривредници најављују штрајк

БИЈЕЉИНА – Републички одбор Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске најавио је штрајк упозорења на данашњој сједници у Бијељини.


Синдикат је у навео да је стање у области пољопривредне произвдње катастрофално, те да ће, уколико штрајк упозорења не буде дао резултате, у априлу ступити у генерални штрајк.

На сједници је констатовано да послодавци касне са исплатама плата, а са уплатама доприноса и до десет мјесеци, а предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Јован Јовановић је рекао да су радницима угрожена основна људска права и достојанство, као и да немају могућност да се лијече, нити да овјеравају књижице или да иду на боловање.

"Подржавамо захтјеве Удружења послодаваца који су упућени извршној власти, посебно код репрограмирања обавеза насталих прије неколико година, јер ће се тиме предузеће довести у стање нормалног пословања. Међутим, поред тешке ситуације, радници и даље траже да се по сваку цијену сачувају стечена права - прије свега да радник који је у обавези да ради мора бити и плаћен. Траже и очување радних мјеста, јер послодавци користе и злоуптребљавају економску кризу и измишљају нове послове и потписују нове уговоре са радницима којима им се смањује обим права добијених колективним уговором", рекао је Јовановић.

Према његовим ријечима, Грански синдикат данас је у Бијељини оцијенио да се не би смјело подлећи притисцима политичара, иако има свакодневних утицаја на синдикалце.

Он је поновио да штрајк упозорења предстоји, највјероватније, у априлу, након што се сви грански синдикати још једном договоре и донесу коначну одлуку.

"У овој грани привређивања запослено је 10 700 радника у РС, али се сваким даном овај број смањује. Крију ли то послодавци стварне податке или је ријеч о нечем другом?", запитао је Јовановић и истакао да је тешко прихватити чињеницу да послодавци прикривају стварно стање.

Члан Извршног одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрија Сташа Росић, представник Фабрике дувана из Бање Луке, истакао је да се радничка права крше до те мјере да је преостала једино борба путем штрајка.

"У Фабрици дувана, једином нашем прерађивачу дувана, просјек плата за укупно 370 запослених у овој фабрици износи 465 КМ и он је недопустиво, дупло мањи у односу на градски и републички просјек", рекао је Росић и истакао незадовољство радника те фабрике, који су спремни на штрајк.

Предсједништво Савеза синдиката РС донијело је на сједници одржаној 29. јанура у Бањој Луци Закључак о организовају штрајка упозорења.

Штрајком упозорења радници траже досљедно поштивање закона из области рада, социјалне заштите и Закона о доприносима, потуну примјену потписаних колективних уговора, хитно потписивање Општег колективног уговора, редовну исплату плата у складу са колективним уговорима, плаћање прековременог рада с тим да, како су навели, његово трајање не може бити дуже од Законом дозвољеног.

Према том закључку, радници траже и слободно формирање синдиката у складу са исказаним жељама радника, забрану свих облика и врста притисака на раднике, те социјални дијалог на свим нивоима, без алтернативе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog