Politika

Расмусен: Има мјеста и за БиХ

БРИСЕЛ – Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је u Бриселу да жели даљи напредак у односима са Србијом и нагласио да све земље Западног Балкана треба да постану чланице Европске уније (ЕУ) и НАТО-а.


Расмусен је то рекао послије разговора са председником Савета министара БиХ Николом Шпирићем.

Генерални секретар НАТО-а је истакао да „свакако има мјеста за БиХ” у НАТО и да ће БиХ добити Акциони план за чланство у НАТО чим оствари помак у реформама.

О томе ће у априлу расправљати шефови дипломатија НАТО, али од БиХ превасходно зависи кад ће добити акциони план који отвара врата преговорима за чланство, рекао је Расмусен.

Он је додао да ће Савјет НАТО 23. марта посјетити БиХ. Атлантски партнери ће одлуку о могућем давању Акционог плана за чланство утемељити на цјелокупној оцени резултата БиХ, истакао је генерални секретар НАТО.

„Ми нећемо тражити немогуће, али желимо да видимо напредак на више поља, посебно је важно, наравно, да се успотаве дјелотворне институције у државној равни БиХ”, рекао је Расмусен.

Шпирић је на конференцији за штампу рекао да је он, заједно са шефом дипломатије Свеном Алкалајем и министром одбране Селмом Цикотићем, упознао Расмусена и Савјет НАТО с напретком, али и изазовима који стоје пред БиХ.

Шпирић је указао на неке реформе на пољу одбране и навео да се очекује да предсједништво БиХ донесе одлуку о „доприносу наших оружаних снага операцијама у Авганистану”.

На питање да ли сматра да је могуће превазићи застој у политичком дијалогу око реформи у БиХ, Шпирић је узвратио да у томе има тешкоћа, исто као и напретка, али да то не може да угрози циљеве БиХ да постане чланица ЕУ и НАТО.

Расмусен је рекао да, на основу онога што је чуо данас у разговорима с делегацијом БиХ, вјерује да ће политичко вођство у тој земљи „донијети важне одлуке до састанка министара иностраних послова НАТО у априлу у Талину”.

„Надам се да ће те одлуке поспјешити реформе тако да будемо у стању да БиХ одобримо Акциони план за чланство, мада желим да подвучем да ће то зависити од резултата које оствари БиХ”, рекао је Расмусен.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog