Društvo

Влада Шведске тужила Токачу због проневјере донација

 САРАЈЕВО - Шведски амбасадор у БиХ Босе Хедберг потврдио је да је шведсак влада Тужилаштву БиХ упутила кривичну пријаву против Мирсада Токаче, директора сарајевског Истраживачко-документационог центра (ИДЦ).


Токачу оптужују због проневјере великог износа донаторских средстава које је ИДЦ добијао по основу финансирања из поменуте земље.

Кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против Токаче упутиле су и Норвешка и Швајцарска по истом основу, пише сарајевска штампа.

Хедберг је појаснио да су обављене ревизије трошења финансијских средстава Шведске у ИДЦ-у, приликом којих је утврђена одређена незаконитост у рачунима. 
                

"Сматрамо да је ситуација врло озбиљна. Одлучили смо суспендовати сарадњу са ИДЦ-ом и господином Токачом до отклањања наведених сумњи", нагласио је шведски амбасадор. 

Он није прецизирао колико је новца проневјерено, али је рекао да је "ствар озбиљна" и да ће се Амбасада Шведске данас огласити поводом тога. 

Токача негира било какве проневјере новца у ИДЦ.
       

"Искључујем то. Имамо сваке године редовне ревизије. Ја код себе имам све те ревизије. Све су биле ОК. Никад се ништа није десило. Ову посљедњу ревизију, која је рађена у октобру и новембру, нисам ни очима видио. Ништа нисам видио, ништа добио, нити шта знам. Не знам о чему је ријеч, тако да немам појма о томе о чему говорите. То што су они упутили пријаву Тужилаштву БиХ њихов је проблем", рекао је Токача. 

Он је потврдио да је примао новац од ове три државе, истичући да "прима новац од многих земаља, па и од њих". 

"Уобичајна је пракса да се ревизија достави тамо гдје је рађена. То је професионална и уобичајена пракса", истакао је директор ИДЦ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog