Svijet

Мугабе размишља о даљој владавини Зимбабвеом

ХАРАРЕ - Предсједник Зимбабвеа Роберт Мугабе изјавио је данас да ће се поново кандидовати за нови мандат уколико га номинује његова странка, чиме је одбацио позиве да отвори пут млађем насљеднику послије 30 година на власти.


Мугабе (86), који је на челу државе од када је Зимбабве стекао независност од Британије 1980. године, формирао је владу националног јединства прије годину дана са политичким супарником Морганом Цвангирајем, који је сада премијер, ради окончања политичке кризе послије спорних избора.

Влада би требало да обавља функцију двије године, али аналитичари страхују да ће спровођење демократских реформи бити одгођено, што би умањило могућност одржавања поштених и слободних избора 2011. године.

На питање да ли ће се поново кандидовати на националним изборима, Мугабе је одговорио: „Питајте странку ЗАНУ-ПФ“.

"Ја сам син ЗАНУ-ПФ. Ако странка каже да се кандидујем, урадићу то", рекао је Мугабе током једног од ријетких сусрета са домаћим и страним новинарима.

Мугабе је додао да вријеме одржавања нових избора зависи од тога колико ће брзо странке постићи договор о новом уставу.

Овај политички ветеран, који тврди да је жртва демонизације у западним медијима, подржао је своје контроверзне одлуке, као што је одузимање фарми од бијелаца и намјере да контролу над страним фирмама у Зимбабвеу пренесе на црначко становништво.

Мугабе је поново рекао да санкције које је његовој странци наметнуо запад онемогућавају развој Зимбабвеа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog