Nauka

Потврђено:Диносаурусе побио астероид

ЛОНДОН - Огроман астероид који је ударио у Земљу једино је прихватљиво објашњење за истребљење диносауруса, објавио је данас међународни научни тим послије провјере теорије која је деценијама узроковала подјеле међу научницима.


Панел од 41 научника из читавог свијета испитао је двадесетогодишње истраживање о удару астероида у нашу планету, што је створило "паклено окружење" прије 65 милиона година и збрисало више од половине живих врста.

Научници нису могли да се усагласе о томе да ли је изумирање диносауруса изазвао астероди или веома снажна вулканска активност на подручју данашње Индије, која је трајала око милион и по година.

Нову студију урадили су научници из Европе, САД, Мексика, Канаде и Јапана, а резултати су објављени у журналу "Наука".

Научници су потврдили да је диносаурусе уништио астероид пречника 15 километара који је ударио у Земљу на подручју данашњег Мексика.

"То је изазвало огромне пожаре, земљотресе јаче од десет степени Рихтерове скале и континентална клизишта која су покренула цунамије", изјавила је Џоана Морган са Империјалног колеџа у Лондону, која је један од аутора студије.

Процјењује се да је астероид ударио у Земљу снагом која је била милијарду пута јача од атомске бомбе бачене на Хирошиму.

Морганова је рекла да је "ексер на мртвачки ковчег" за диносаурусе закуцан када се у атмосферу подигла огромна количина материјала и обавила читаву планету у таму, што је изазвало глобалну зиму и "побило многе врсте које нису могле да се прилагоде на ово паклено окружење".

Научници који су радили на студији анализирали су радове палеонтолога, геохемичара, моделара климе, геофизичара и седиментолога који су у посљедње двије деценије сакупљали доказе о изумирању врста прије 65 милиона година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog