Svijet

Случај Јукос стигао до Стразбура

СТРАЗБУР – Руководиоци банкротиране руске нафтне компаније „Јукос” извели су Русију пред Европски суд за људска права у Стразбуру, оптужујући Москву за уништавање те некада највеће руске нафтне фирме 2006. године.


Према оптужници, банкрот је изазван путем незаконитих захтјева за исплату више милијарди долара заосталих пореза.

Бивши акционари „Јукоса” судским путем траже од Русије исплату рекордне одштете од 98 милијарди долара.

„То је по свему била експропријација, само се није тако звала”, оцијенио је адвокат тужитеља Пирс Гарднер.

Бивши власник „Јукоса” Михаил Ходорковски, некада најбогатији човек у Русији, издржава казну од осам година затвора због превара и утаје пореза, а његов боравак иза решетака би могао бити продужен још 22 године, уколико буде проглашен кривим у другом судском процесу који је у току у Москви.

Представници „Јукоса” су се обратили Европском суду правде 2004. године, у уверењу да у Русији не би имали правично суђење.

Тај суд, који је надлежан за 47 земаља, оцијенио је прошле године да жалба акционара може бити прихваћена на разматрање.

Данашње саслушање је једино које је планирано у случају „Јукос”, а судска одлука се очекује за неколико мјесеци.

Русија је одбацила те оптужбе, а њен амбасадор у Савјету Европе је окривио суд за политичку игру тиме што је пристао да саслуша представнике „Јукоса”.

Британски адвокат Мајкл Свејнстон, који заступа интересе Русије, изјавио је данас на суду да је Русија имала право да захтјева исплату заосталих пореза и указао да су бројне истраге показале да је „Јукос” незаконито прикривао профит и варао државу.

„'Јукос' је изгубио пет спорова у различитим судовима”, рекао је он.

Русија је до сада у Европском суду правде изгубила неколико спорова, везаних за нарушавање људских права у Чеченији и руским затворима, а 2007. је тај суд пресудио да је Русија нарушила права Платона Лебедева, пословног партнера Ходорковског, током његовог хапшења и наложио Русији да плати малу казну.

Нападе на „Јукос” су, према тврђењу Ходорковског, оркестрирали непријатељи те компаније, окупљени око тадашњег предсједника Русије Владимира Путина, како би се осветили због политичких амбиција Ходорковског и како би ојачали државну контролу над нафтним сектором.

По мишљењу адвоката „Јукоса”, Русија је у поступку према тој компанији нарушила неколико аспеката европског законодавства, укључујући право на правично суђење и право на заштиту власништва.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog