Svijet

Папандреу: Грчка не жели њемачке паре

АТИНА/БЕРЛИН – Грчки премијер Јоргос Папандреу не жели новац осталих држава Европске уније да би ријешио дужничку кризу своје земље, објавили су њемачки медији.


„Изразићу се апсолутно јасно: Грчка не жели од њемачких пореских обвезника ни цент”, изјавио је Папандреу у писменом саопштењу датом њемачкој новинској агенцији ДПА, пред сутрашњу посјету Берлину.

„Тражимо политичку подршку, не финансијску”, додао је грчки премијер.

Папандреу ће се сутра састати са њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину, гдје долази на њен позив.

Пред његов долазак, портпарол њемачког владиног кабинета је још јуче упозорио да Берлин неће понудити Атини финансијску помоћ.

„Посјета грчког премијера у петак увече служиће за дискусију о ситуацији и биће потврда добрих њемачко-грчких односа”, додао је портпарол, указујући да Меркелова и Папандреу неће говорити о финансијској помоћи.

Портпарол је, истовремено, додао да је њемачка влада поздравила одлуку Атине да усвоји нове мјере за консолидацију јавних финансија.

Грчки премијер је, према писању њемачких медија, позвао на пооштравање регулације финансијских тржишта, која би европску монетарну унију требало да заштити од шпекуланата.

Папандреу је упозорио да евро угрожавају огромне шпекулације на финансијским тржиштима и додао да је Грчка, бар за сада, последња жртва нерегулисаних тржишта.

„Док се од грчких пензионера и државних службеника захтјева драстична штедња, шпекуланти на рачун Грчке сваки дан зарађују милијарде”, упозорио је Папандреу.

Он сматра да Грчка мора да добије могућност да позајмљује уз такве каматне стопе које се могу отплатити.

„Иначе, биће тешко спровести наше мјере штедње”, нагласио је Папандреу, указујући да су камате које данас мора да плати Грчка готово двоструко веће у поређењу са Њемачком, или другим земљама Уније.

Он је додао да је грчка влада одлучна да обнови повјерење у своју земљу и смањи буџетски дефицит.

Према ријечима грчког премијера, не ради се о томе да Европа и Њемачка обезбиједе помоћ „непоузданој земљи”. „Ако Европа помогне Грчкој, и европска привреда ће се брже опоравити”, тврди Папандреу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog