Svijet

САД: Комитет усвојио резолуцију о геноциду над Јерменима

ВАШИНГТОН –  Комитет америчког конгреса за спољна питања усвојио је резолуцију којом се масовна убиства Јермена у Турској у Првом свјетском рату означавају као геноцид.


Резолуција је прихваћена са само једним гласом више - 23 члана Комитета су била „за”, а 22 против, упркос позивима администрације америчког предсједника Барака Обаме да се усвајање резолуције одложи.

Иако је то необавезујућа резолуција, у њој се позива предсједник Обама да осигура да се политика САД према масакру над Јерменима формално односи као према геноциду и да тај термин употреби у годишњој поруци у априлу, што је Обама избјегао да учини прошле године, пренијеле су агенције.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон јуче је разговарала са предсједником Комитета за спољна питања Хауардом Берманом и наговијестила да би усвајање резолуције могло да омете преговоре о помирењу Турске и Јерменије.

Упркос изјави Клинтонове, Берман је позвао чланове Комитета да усвоје резолуцију.

Турске власти су раније упозориле Вашингтон да би односи Анкаре са САД могли бити нарушени, уколико овај Комитет усвоји одлуку да се масакр над Јерменима означи као геноцид.

Турска и Јерменија потписале су прошле године протокол о нормализацији односа, послије готово 100 година непријатeљства, али он још није ратификован у парламентима двије земље.

Турске власти прихватају да је за вријеме распада Отоманског царства, 1915. године, убијен велики број Јермена, али не и да је било милион и по жртава, нити да је то био геноцид, како упорно тврде у Јеревану.

Турска повукла амбасадора из САД, Јереван задовољан

Турска је, само неколико минута након што је амерички Комитет за спољна питања усвојио резолуцију којом се масовна убиства Јермена у Турској у Првом свјетском рату означавају као геноцид, повукла свог амбасадора из Вашингтона на консултације, док је Јереван похвалио резолуцију.

Турски премијер Тајип Ердоган је оцијенио да је озбиљно забринут да ће резолуција нашкодити односима Турске и САД.

„Осуђујемо резолуцију која оптужује турску нацију за злочин који није починила. Наш амбасадор у Вашингтону је вечерас позван да се врати у Анкару на консултације”, навео је Ердоган у саопштењу, објављеном на сајту његове канцеларије, пренијеле су агенције.

Ердоган је, такође, изразио забринутост да би резолуција могла да угрози напоре у нормализацији односа Турске и Јерменије.

Истовремено, Јереван је истакао да изузетно поштује одлуку Комитета америчког Конгреса за спољна питања, оцјењујући да резолуција представља подстицај за унапређење људских права.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog