Svijet

Ирак тражи дужи останак Американаца

ВАШИНГТОН – Постоји могућност да Ирак затражи од САД да амерички војници остану у тој земљи дуже него што је планирано, у зависности од безбједносне ситуације и припремљености ирачке војске, изјавио је данас ирачки премијер Нури ал-Малики.


Да ли ће Багдад затражити од САД продужење рока за повлачење војника зависиће од даљег развоја ситуације, од тога да ли ће бити довољно ирачких војника и полицајаца и то питање биће регулисано у складу са Оквирним стратешким споразумом између САД и Ирака, рекао је Малики.

САД планирају да повуку све војнике који учествују у борбеним операцијама до краја августа ове године, док би 50.000 војних лица, која би била задужена за савјетовање и обуку, остало у Ираку до краја 2011. године.

Премијер Малики је казао да се не плаши ширења терористичког и секташког насиља уочи парламентарних избора који се одржавају у недељу.

„Не плашим се зато што имамо војску, полицију и снаге безбједности који могу да се изборе са тим и зато што је остварено национално јединство послије помирења сунита и шиита”, рекао је ирачки премијер.

У Ираку је завладало секташко насиље послије америчке инвазије 2003. године, у којој је збачен режим председника Садама Хусеина, а сунитски побуњеници и даље нападају америчке војнике и ирачке снаге безбједности у провинцији Дијала.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog