Svijet

Нови самоубилачки напад у Пакистану

ИСЛАМАБАД – Напади терориста у Пакистану настављени су када је бомбаш самоубица напао шиитске муслимане у два аутобуса под пратњом полиције и убио 12 људи.


Инцидент се догодио кад су аутобуси били на бензинској пумпи у граду Хангу на сjеверозападу земље, кад им је нападач пришао и активирао експлозив на себи.

У том дијелу земље највећа је иначе стална напетост између већинских сунита и шиита, због које су друмови несигурни за припаднике мањине који путују у оближњи Курам.

Нападач је сада напао само аутобусе, па су полицајци у њиховој пратњи остали неповријеђени. Петоро путника је погинуло одмах, а седморо је умрло касније у болници.

Ситуацију у том дијелу земље погоршава последњих година и исламистички екстремизам храњен срџбом због рата у Авганистану и савезништва Пакистана са САД.

У заједничкој офанзиви америчко-пакистанских снага, која је против талибана почела у октобру, убијено је више од 600 људи, највише цивила.

Секташка тензија између сунита и шиита, међутим, нешто је друго и траје овде практично откад постоје те двије исламске групације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog