Politika

О резолуцији за Космет пита се и скупштина УН

НОВИ САД – Професор међународног права и бивши заступник Србије пред Међународним судом правде Радослав Стојановић оцијенио је да само Генерална скупштина Уједињених нација може да предложи усвајање нове резолуције о Косову.


„Није Србија тражила саветодавно мишљење МСП о легалности проглашења независности Косова и Метохије, већ је то учинила Генерална скупштина УН. Самим тим Србија ни не може након одлуке МСП, уколико јој она буде ишла у прилог, покренути питање усвојања нове резолуције о Косову, већ то мора учинити онај ко је поменуто мишљење и тражио”, истакао је Стојановић у интервјуу новосадском „Дневнику”.

Према његовој оцјени, мишљење МСП неће бити усмјерено ка успостављању било каквог сататуса "Косова", већ само на то да ли је отцјепљење у складу с међународним правом или не.

„Ако суд каже да та одлука није била у складу с међународним правом, може се очекивати да Генерална скупштина УН покрене процедуру како то питање онда решити. У том случају постоји могућност усвајања нове резолуције Савета безбедности у којој би било наведено да се Косово бесправно отцепило и да тај чин нема правни ефекат”, рекао је професор.

Стојановић је увјерен да САД и друге државе које су признале независност Косова неће промијенити своју одлуку, већ ће тражити да почну преговори о последицама отцјепљења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog