Politika

О Ганићевој жалби 11. марта

ЛОНДОН – Британски Виши суд одложио је за 11. март доношење одлуке по жалби о притвору за бившег члана предсједништва Босне и Херцеговине Ејупа Ганића, а тужилаштво из Београда до тада треба да достави доказе против њега.


Судије су одложиле одлуку због тога што, како је образложено, нису могли да донесу објективну оцјену због недостатка доказа које је требало да достави Београд, јавио је Би- Би-Си.

Србија би најкасније до четвртка требало свим странама да достави материјал који би садржавао нове доказе о Ганићевој наводној умјешаности у догађаје у Добровољачкој улици у Сарајеву, у мају 1992. године, када је убијено и рањено више десетина војника тадашње ЈНА и цивила.

Потјерница за Ганићем расписана је 2009. године, шест година пошто је Хашки трибунал закључио да не постоје докази о Ганићевој умјешаности у тај злочин, приметио је британски суд.

Правни заступник Србије у овом случају објаснио је за ББЦ да је Београд добио додатно вријеме да достави материјал који треба да се разликује од доказа на основу којих је Хашки трибунал 2003. извео своје закључке.

Британски суд претпоставља је да је тужилаштво у Београду прикупило нове доказе, јер, у супротивном, не би поново покретало овај случај, оцјењују правни стручњаци у Лондону.

У сриједу је био извршен претрес о административним детаљима захтјева за изручење Ганића Србији, која до средине априла мора да поднесе званични захтјев за екстрадицију.

Шеф Ганићевог правног тима Дамир Арнаут изразио је у изјавама бојазан да би Србија могла доставити доказе у којима су садржане неистине.

„Међутим, оно што је охрабрујуће јесте да смо од суда захтјевали да се било какви докази за које знамо да не постоје доставе барем два дана раније, тако да ћемо бити спремни да одговоримо на све неистине Србије, уколико их буде. Али, с обзиром на јасне доказе и процес који је Хашки трибунал спровео, ми смо увјерени да овде нема никаквих нових доказа,” рекао је Арнаут.

Он је, такође, подсјетио да Ганић од синоћ има много боље услове у затвору, укључујући редовну телефонску комуникацију и да је у сталном контакту са властима БиХ, својим адвокатима и породицом.

Ганић је 1. марта ухапшен у Лондону на основу прелиминарног захтјева српских власти због сумње да је учествовао у нападу на колону ЈНА у Добровољацкој улици у Сарајеву у мају 1992. године и одређен му је притвор до 29. марта.

Осим Србије, изручење је затражила и БиХ због постојања истраге за исто дјело.

У знак протеста због хапшења Ганића, у Сарајеву се данас окупила група грађана испред Економског факултета, који су се придружили мирним протестима испред зграде амбасаде Велике Британије, а најављено је и њихово окупљање испред амбасаде Србије у Сарајеву.

Они траже пуштање Ганића на слободу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog