Republika Srpska

Меркел: Грчка није ни тражила помоћ

БЕРЛИН – Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да Грчка није тражила финансијску помоћ и позвала да се окончају спекулације да презадужена Грчка неће исплатити своје обавезе.


„Њемачка може да изрази своју солидарност”, рекла је Меркел на конференцији за новинаре с грчким премијером Јоргосом Папандреуом.

Агенција АП наводи да се њена изјава надовезује на спекулације да ЕУ можда припрема неку врсту финансијске помоћи Грчкој како би изашла из кризе.

Меркел је затражила да се окончају спекулације да Грчка неће платити своје дугове и додала да Њемачка може помоћи својом експертизом, али и на друге начине.

„Грчка и Њемачка ће радити заједно у даљој модернизацији Грчке”, рекла је Меркел.

Папандреу је поновио да „Грчка није тражила финансијску подршку”.

Меркел је рекла да ће као и Грчка, и Њемачка и друге чланице ЕУ морати да спроведу мјере штедње усред свјетске економске кризе.

Грчки парламент усвојио је данас план којим је предвиђено смањење буџетских трошкова за 4,8 милијарди евра, што би помогло смањењу спољног дуга земље. Планом је предвиђено повећање пореза и смањење плата запослених у јавном сектору за највише осам одсто.

Финансијска криза у Грчкој потресла је ЕУ и заједничку валуту евро, иако би правила централне европске банке требало да спријече претјерано задуживање чланица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog