Republika Srpska

Русија ће се морати окренути азијском тржишту гаса

ЛОНДОН – Оштра конкуренција и пад цијена у Европи примораће Русију да повећа испоруке гаса на азијско тржиште, сматрају експерти консалтинг компаније „Вуд Мекензи”.


Цијене гаса на европском тржишту остаће на ниском нивоу до друге половине деценије због вишка понуде и све ниже тражње, указали су аналитичари те компаније.

„Иако ће се међусобна зависности Европе и Русије одржати, Европа више од других трпи због вишка понуде гаса у свијету”, рекао је потпредсједник „Вуд Мекензија” за истраживања на сектору енергетике Тим Ламберт.

Он је нагласио да је азијско тржиште у перспективи веома привлачно за Русију, јер јој омогућава диверсификацију испорука и продају гаса из источног Сибира.

Потпредсједник Управног одбора „Гаспрома” Алексеј Медведев је за Ројтерс изјавио да концерн планира почетак испорука за Кину 2015. године.

Руски холдинг је ове године пристао да дјелимично ревидира систем дугорочног формирања цијена и примјењује спот цијене у уговорима са европским клијентима.

Европа може да смањи куповину руског гаса крајем деценије и због повећаног увоза течног природног гаса (ЛПГ) и гаса који се транспортује цјевоводима из сјеверне Африке и централне Азије, сматрају аналитичари.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog