Politika

Случај Ганић: Британски суд је независан

ЛОНДОН, САРАЈЕВО – Кривични систем британског правосуђа у потпуности је независан од владе, или политичког утицаја, а пред законом је свака особа једнака, без обзира на националност или значај, изјавио је министар за Европу у британском Министарству спољњих послова Крис Брајант.


Брајант је, поводом примједби упућених британској влади због притварања ратног члана Председништва БиХ Ејупа Ганића, који је у понеђељак ухапшен на лондонском аеродрому Хитроу, навео да Велика Британија врло озбиљно схвата своје обавезе према страним држављанима у притвору.

„Ми смо по хитном поступку детаљно размотрили примједбе и могу да потврдим да је амбасадорка БиХ Јадранка Негодић била са Ганићем током хапшења”, изјавио је он.

Ганић је у затвор Вандсворт стигао кад је вријеме за посјете затвору завршено.

Међутим, због кашњења званичника амбасаде, посјета није била могућа, јер су таква правила затвора, објаснио је Брајант.

Брајант је истакао да Ганићево хапшење ни у ком случају не одражава дипломатске или политичке ставове британске владе, јер су правосудни органи потпуно независни од владе, што је поновио и амбасадор Велике Британије у Сарајеву Мајкл Татам.

Ганић је ухапшен у Лондону на основу прелиминарног захтјева српских власти због сумње да је учествовао у нападу на колону ЈНА у Добровољацкој улици у Сарајеву, маја 1992. године, и одређен му је притвор.

Осим Србије, изручење је затражила и БиХ због истраге за исто дјело.

Британски Виши суд одложио је доношење одлуке по жалби о Ганићевом притвору, а тужилаштво из Београда до тада треба да достави доказе против њега.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog