Svijet

Исланђани на референдуму одлучују о враћању пара

РЕЈКЈАВИК/АМСТЕРДАМ – На Исланду су отворена гласачка места за национални референдум на коме грађани одлучују да ли ће прихватити владин план о исплати готово четири милијарде евра Великој Британији и Холандији, како би се штедишама из тих земаља надокнадила штета због пропасти исландске банке 'Ајсејв'.


Према најновијем истраживању јавног мњења, 74 посто анкетираних би могло да гласа против споразума, јављају свјетске агенције.

„Чак и влада мисли да је референдумско 'не' неизбежно, пише „Франс прес”.

Исландска влада се надала да ће да договори нови план о враћању новца и тако избјегне референдум. Аналитичари сматрају да би негативан исход референдума могао, између осталог, да успори исландски пут према ЕУ.

Холандски министар спољних послова Максим Ферхаген изјавио је да ће Холандија, приликом разматрања жеље Исланда за придруживањем Европској унији, узети у обзир актуелне преговоре са том земљом о спору око банкарског дуга.

„Већ неко вријеме преговарамо са Исландом око дугова штедишама пропале исландске банке 'Ајсејв'. Претпостављам да ће тај проблем бити ријешен, а ми ћемо га узети у обзир приликом доношења одлуке о започињању приступних преговора са Исландом”, рекао је Ферхаген.

Тај холандски званичник је одбио да одговори на питање новинара да ли ће његова земља блокирати приступне преговоре Исланда.

Након што је исландска онлајн банка „Ајсејв” пропала 2008, британска и холандска влада су својим штедишама надокнадиле 3,9 милијарди евра изгубљених штедних улога.

Исландски парламент је прихватио закон о враћању новца Великој Британији и Холандији, али је због незадовољства грађана исландски предсједник Олафур Рагнар Гримсон одбио да га потпише, па је о томе расписан национални референдум.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog