Svijet

Графити у Матхаузену против Јевреја и Турака

БЕЧ – Некадашњи концентрациони логор Маутхаузен поново је мета неонацистичког скрнављења. На зидинама меморијалног центра Маутхаузен појавио се расистичко-десничарски графити „Турци и Јевреји, отровна крв”.


За сада непозната лица написала су ову паролу великим словима на спољном зиду некадашњег концетрационог логора Маутхаузен, потврдио је Михаел Тишлингер, шеф Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма у Горњој Аустрији.

Почетком прошле године појавила се слична парола на зидинама овог озлоглашеног логора, када је написано: „Што је за наше очеве био Јевреј, за нас је турска багра, будите на опрезу! Трећи светски рат - 8. крсташки рат”.

Нови десничарски графити налазе се готово на истом мјесту, а и величина слова и употребљена боја су слични, указао је Тишлингер. Он је истакао да је могуће да се ради о истим починиоцима.

Предсједавајући Комитета Маутхаузен Вили Мерни оцијенио је да у Горњој Аустрији постоји активна екстремно десничарска сцена, која не преза од скрнављења бившег концетрационог логора.

Према његовим ријечима против таквих лица треба да се предузму све потребне мјере.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog