Republika Srpska

Зрењанин постао велики извозник

ЗРЕЊАНИН – Предузећа са подручја Срењобанатског округа повећала су извоз за 89,6 одсто и остварила девизни суфицит од око 55 милона евра, саопштено је из Регионалне привредне коморе у Зрењанину.


Према спољнотрговинском билансу, извозена је роба за укупно 225,3 милиона евра, док је за увоз утрошено 170,6 милиона евра, или 64,8 одсто више него у 2008. години.

У укупном билансу спољотрговинске размене, 90 одсто се односи на предузећа са сједиштем у Зрењанину, а остатак на сусједне, слабо развијене пограничне општине Житиште, Сечањ, Нову Црњу и Нови Бечеј.

Рекордан спољнотрговински биланс у 2009. години остварен је, прије свега, у новом погону „Дрекслмајер” изграђеном у индустријској зони на „Багљашу”, гдје се производе сетови електичних проводника за аутомобиле, као и у погонима за израду чарапа и доњег рубља „Помпеа”.

Производи из тих „гринфилд” инвестиција , чији су већински власници у Њемачкој и Италији, остварили су чак 42,3 одсто укупне спољнотрговинске размјене средњобанатског региона, саопштено је из Коморе.

Великом порасту извоза значајно доприносе и Индустрија уља ﷓ „Дијамант” и два бродоградилишта - „Бегеј” и ﷓Бомекс”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog