Društvo

Црна Гора у мировну мисију креће – ка Авганистану

ПОДГОРИЦА – У касарни у Даниловграду организован је свечани испраћај прве јединице Војске Црне Горе који ће отпутовати у Авганистан у међународну мировну мисију ИСАФ где ће служити под командом НАТО-а.


На испраћају пјешадијског вода од 25 припадника, предсједник Црне Горе Филип Вујановић војницима и официрима пожелио је да се у домовину врате „са чашћу” коју имају они, њихове породце и држава Црна Гора.

„Тамо сте једна породица. Окрените се једни другима. А овде, у Црној Гори, држава, а посебно Министарство одбране, имаће додатну обавезу да брину о вашим породицама”, рекао је Вујановић црногорским војницима.

Пјешадијски вод ВЦГ биће у саставу мађарске чете, под њемачком командом, са задатком да обезбјеђују базу ИСАФ-а у авганистанском граду Пол е Комри.

Поред пјешадијског вода, у контигенту ВЦГ у мировној мисији биће још четири официра и трочлани медицински тим.

Вујановић је на свечаности у Даниловграду, којој су присуствовале и стране дипломате, рекао да је ИСАФ мисија у Авганистану „данас најважнија мировна мисија” у свијету.

Црногорски предсједник подсјетио је да то није прва мировна мисија у којој учествује Црна Гора. Око 80 војника и официра црногорске војске су 1897. године више мјесеци провели у мировној мисији на Криту, гдје су раздвајали зараћене Грке и Турке.

Начелник Генералшстаба ВЦГ, вицеадмирал Драган Самарџић казао је да црногорски војници одлазе у Авганистан „потпуно спремни” за задатке којих их чекају, јер су, како је навео, прошли вишемјесечну обуку.

Самарџић је војницима у мировној мисији пожелио срећу, а њиховим породицама захвалио је због подршке коју су им пружили да оду у далеку земљу.

Командир јединице која одлази у мировну мисију, капетан Енес Мурић рекао је да је учесће у ИСАФ мисији част за црногорске војнике и да ће они постављене задатке извршити одговорно и професионално.

Црногорски паралмент раније је донио одлуку о упућивању припадника ВЦГ у мировне мисије. Црна Гора је једна од ретких земаља која није чланица НАТО-а, а упућује своје војнике у мисију под командом те војне алијансе.

Званичници НАТО више пута су веома високо оцијенили такав гест Црне Горе, а у Подгорици се очекује да ће то бити уважено приликом одлучивања о пријему земље у ту војну организацију.

Према најавама из НАТО-а, Црна Гора ће бити прва следећа земља која ће бити примљена у тај војно-политички савез.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog