Svijet

Брауново свједочење главна тема у Британији

ЛОНДОН – Главна тема данашње британске штампе је свједочење британског премијера Гордона Брауна пред комисијом која испитује оправданост англоамеричког рата у Ираку 2003. године.


„Гардијан” сматра да је Браун, који је у то вријеме био министар финансија, подршком тадашњег премијера Тонија Блера направио политички изузетно рискантан потез. Он је и током свједочења рекао да је Блерова одлука била исправна, да је донијета на основу исправних разлога.

Због таквог става Браун би, према „Гардијану”, могао да изгуби подршку оних који су сматрали да се он приватно противио војној интервенцији у Ираку.

Истовремено, његови савјетници су процијенили да би штета била још већа да је Браун у свједочењу оставио утисак да жели да се дистанцира од рата који је практично он финансирао, као тадашњи министар финансија, примјећује „Гардијан”.

У уредничком коментару „Фајненшел тајмса” се каже да је Браун ипак успио да избрише „трагове својих прстију са одлуке да се крене у рат”. Додаје се да оно што је приказао у вези с ратом у Ираку представља разлог за још већу забринутост, а да Браунова неспособност да призна грешке и одбацивање сваке одговорности заслужују енергичне критике.

Начин на који је Браун бранио своју улогу у доношењу те одлуке требало би, према оцјени аутора редакцијског коментара „Фајненшел тајмса”, да узнемири и оне који су до сада мање- више били равнодушни према покретању војне интервенције у Ираку.

„Тајмс” се пак концентрише на сутрашње изборе у Ираку за које каже да ће одлуцити да ли ће та, прва права демократија у некој арапској земљи, прежјивети или не.

Лист додаје да избори представљају и својеврстан тест за САД, односно да ће то бити оцјена резултата америчког дјеловања у региону.

На основу исхода избора амерички предсједник Барак Обама ће, истиче „Тајмс”, да одлучи да ли ће на љето приступити повлачењу америчких војника из Ирака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog