Politika

Селман: Нисам надлежан

 БАЊА ЛУКА - Министар правде Републике Српске Џерард Селман рекао је да је захтјев Српске демократске странке за његову смјену крајње некоректан, јер, како је нагласио, ентитетска министарства нису надлежна за рад судија и тужилаца у РС и БиХ, него Високи судски и тужилачки савјет БиХ.


Ресорни министар рекао је да су, формирањем ВСТС БиХ, судије и тужиоци одговорне том тијелу, а не ентитетским министарствима правде.

"Крајње је некоректно да СДС то тражи, пошто су надлежност правосудних институција пренијели на ниво БиХ и ВСТС још 2003. и 2004. године и оног момента када врате те надлежности на ниво РС, ја ћу тада врло радо поднијети оставку на мјесто министра правде", поручио је Селман.
        
Главни одбор СДС-а затражио је од министра Селмана да поднесе оставку због, како наводе, политизације и криминализације правосуђа, а од Високог судског и тужилачког савјета БиХ да моментално суспендује тужиоце и судије који су учествовали у доношењу "срамне одлуке" у овом случају, а странка је усвојила и декларацију којим се захтијева ''независна истрага''.

Вијеће Окружног суда у Добоју ослободило је у четвртак Рајка Савића оптужбе за убиство Гарића, јер је, како се наводи у образложењу пресуде, кривично дјело извршио у неурачунљивом стању.

Према оптужници, коју је 5. августа прошле године потврдило добојско Окружно тужилаштво, Савић је убио Гарића 26. априла прошле године у просторијама Општинског одбора СДС-а у Добоју испаљивањем пет метака из пиштоља, усљед чега је Гарић искрварио и преминуо на лицу мјеста.        

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog