Republika Srpska

Исланд гласао против плаћања Британији и Холандији

РЕЈКЈАВИК – Исланђани су огромном већином одбацили владин план о исплати скоро четири милијарде евра Великој Британији и Холандији како би се штедишама тих земаља надокнадила штета због пропасти пропасти исландске онлајн банке „Ајсејв”, показали су дjелимични званични резултати.


Према дjелимичним резултатима референдума, од око 70.000 гласача, њих 93 одсто је било против споразума, јавио је Ројтерс.

На референдуму је 230.000 Исланђана упитано да ли одобравају договор о исплати Великој Британији и Холандији новца пошто су те земље обештетиле штедише које су изгубили новац са онлајн рачуна којима је руководила пропала исландска банка „Лендсбанки”.

Потребно је да Исланд одобри споразум са Британијом и Холандијом како би се одблокирала страна помоћ за његову посрнулу економију.

Након што је исландска онлајн банка „Ајсејв” пропала 2008. године, британска и холандска влада су својим штедишама надокнадиле 3,9 милијарди евра изгубљених штедних улога.

Исландски парламент је прихватио закон о враћању новца Великој Британији и Холандији, али је због незадовољства грађана исландски председник Олафур Рагнар Гримсон одбио да га потпише, па је о томе расписан национални референдум.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog