Svijet

Аустралија: Најобилније падавине у посљедњих 120 година

МЕЛБУРН, СЕНТ ЏОРЏ – Поплаве, изазване најобилнијим падавинама за посљедњих 120 година, одсјекле су неколико мјеста у савезној држави Квинсленд, на сјевроистоку Аустралије, и причиниле штету од више стотина милиона долара, изјавила је премијер Квинсленда Ана Блиг.


„Велики број аутопутева је одсјечен, вода је на неким мјестима однијела жељезничку пругу и нема сумње да ће штета износити неколико стотина милиона долара”, казала је она, приликом обиласка угроженог градића Сент Џорџ са 2.800 становника, од којих су неки у суботу евакуисани.

У Сент Џорџу је поплавељено око 25 кућа, али штета је мања него што се страховало, зато што је ниво ријеке Балоне преко ноћи био мањи од очекиваног.

Међутим, ијрека је пробила насипе низводно одатле и одсјекла мјеста Талон, Болон и Диранбанди на југозападу Квинсленда, јавио је АП.

Усљед непрестаних киша прошле недјеље су поплављени и градови у централном дијелу државе.

Снажна олуја, праћена обилном кишом и градом, захватила је у суботу највећи аустралијски град Мелбурн, у савезној држави Викторија, и изазвала огромне проблеме у саобраћају, као и отказивање бројних спортских манифестација.

Киша и град у Мелбурну довели до кашњења жељезничког саобраћаја и отказивања коњичких трка, фудбалских утакмица и других активности на отвореном.

Туристи, који су били у посјети музејима и акваријумима, морали су да се евакуишу због штете коју је проузроковала олуја, широм града затворени су тржни центри, позоришта и биоскопи, због тога што је вода продрла у унутрашњост зграда.

Метеоролози су већ упозорили да се и наредних дана могу очекивати сличне олује, пренео је АП.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog