Politika

Вујановић: Изјаве не личе на Тадића

ПОДГОРИЦА - Предсједник Србије Борис Тадић, оцјеном да Црна Гора не сарађује у борби против организованог криминала, укључио се у односе двије државе на непримјерен начин, на који није требало и та изјава не личи на њега, изјавио је предскедник Црне Горе Филип Вујановић.


Истина, Вујановић је одмах затим признао да је Тадић учинио "много тога што је вриједно за односе Црне Горе и Србије".

Према оцјени Вујановића, изјава Тадића је "веома политички осмишљена".

"Она је правни проблем преселила у политички у једној области осјетљивој за Црну Гору и све државе региона, у једном веома осјетљивом моменту и за Србију и за Црну Гору",рекао је Вујановић.

Предсједник Црне Горе је казао да, послије те изјаве, није разговарао са Тадићем, јер му се чинило "да је боље да се охрабри контакт министара правде, унутрашњих послова, директора полиција и да се проблем ријеши на правном нивоу, да се просто сачува неког извлачења тог политичког проблема из права".

Одговарајући на питање гдје су стварни мотиви Београда за оптужбе да црногорска власт нема политичку вољу у борби против организованог криминала, Вујановић је казао да "жели да их препозна као реакцију на Косово".

"Знам да су реакције послије признања биле бројне и тешке. Али према Македонији, која је прије Црне Горе успоставила дипломатске односе са Косовом и послала амбасадора у Приштину, нису примијењене исте мјере као према Црној Гори", оцијенио је предсједник.

Вујановић је нагласио да се мора наћи модел у постојећем међудржавном уговору да се обезбиједи сарадња са Србијом у случају Шарић.

"Министар правде ми је рекао да што се тиче Црне Горе постоји расположење да се о томе дневно разговара у Београду и Подгорици", казао је Вујановић.

Коментаришући критике да фаворизује Митрополију црногорско-приморску у односу на канонски непризнату ''Црногорску православну цркву (ЦПЦ)'', Вујановић је рекао да је Црна Гора секуларна држава, што, како је истакао, подразумијева одвојеност државе и цркве, тако да се држава не мијеша у унутрашња питања цркве и обрнуто.

Црногорски предсједник Филип Вујановић оцијенио је да би премијер Мило Ђукановић требало да настави да обавља државне и партијске функције.

"Има доста аргумената да се јасно, детаљно и убједљиво образложи став који имам да он треба да настави са радом и на једној и на другој дужности", казао је Вујановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog