Politika

Корупција у БиХ: Најмање полицајцима, највише докторима

САРАЈЕВО - Међу најозбиљнијим проблемима са којима се БиХ суочава корупција се налази на другом мјесту, одмах иза незапослености, и присутна је у свим сегментима друштва.


Грађани у Босни и Херцеговини сматрају да је корупција најсприсутнија у процесу приватизације и у политичким странкама, док је на трећем мјесту кантонална управа, показало је најновије, четврто квартално истраживање перцепције грађана о корупцији у БиХ, које је задње у низу кварталних истраживања ''Транспаренси интернешнала БиХ''. спроведених током посљедњих годину дана

За разилику од претходна два квартала, грађани су овај пут били спремнији говорити о корупцији унутар политичких странака, гдје је Странка независних социјал-демократа (СНСД) издвојена као најкорумпиранија, док је на другом мјесту Странка за БиХ.

У овом сегменту истраживања, грађани су имали прилику изјаснити се и о раду законодавне власти на пољу борбе против корупције, који је велика већина испитаника оцијенила неуспјешним. Као основне проблеме у борби са корупцијом највише грађана (34%) истиче непровођење закона, те њихову неефикасност (25,5%). Према резултатима истраживања, грађани су изразили незадовољство како радом законодавне власти у доношењу антикорупцијских закона, тако и напорима извршне власти на пољу борбе против корупције.

Грађани су негативно оцијенили и рад служби за ревизију, као и транспарентност инвестиционо-развојних банака. Када су у питању лични контакти грађана са митом и корупцијом, у односу на претходни квартал дошло је до повећања броја испитаника који наводе да су им љекари или медицинско особље, затим полицајци и цариници тражили мито (новац, поклон или услугу) за рјешавање неког проблема.

Када је ријеч о износима мита, најмањи просјечни износ дат је полицајцима (45 КМ), а како је у овом валу мање од 10 испитаника навело колика је вриједност мита који су дали универзитетском професору, што је у претходним валовима била ставка уз коју се везивао највећи износ, то је сада највише плаћано љекару/медицинском особљу (320 КМ).

Значајан је податак да већина испитаника није знала одговорити на питање на који начин би се грађани требало борити против корупције, док с друге стране такође највећи број грађана сматра да би управо информације о корупцији и криминалу требало да буду доступне јавности БиХ. Док с једне стране подаци указују на изразито незадовољство грађана напорима које институције улажу у борбу против корупције, као и њиховим радом уопштено, с друге стране указују и на то да грађанима није доступно довољно информација о раду релевантних институција.

Иако је охрабрујућа чињеница да је велика већина грађана свјесна проблема корупције, њене присутности у свим секторима друштва и њених штетних посљедица, поражавајућа је ситуација у којој не постоји ни један сегмент који се не сматра корумпираним.

''ТИ БиХ'' редовно прати пулс јавности када је корупција у питању, јер су управо грађани ти који највише осјећају посљедице корупције и њене су директне жртве. Управо због тога, Квартално истраживање перцепције грађана о корупцији у БиХ, и друга слична истраживања, требало би да послуже као знак за узбуну и коначно пробуде све нивое власти у БиХ како би се активније и искреније ангажовале на пољу борбе против корупције.

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog