Republika Srpska

Ниш субвенционише летове са свог аеродрома

НИШ – Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да се из градског буџета издвајају средства намијењена авиокомпанијама за успостављање саобраћаја са нишког аеродрома „Константин Велики”.


„Свуда у Европи и свету, као и у нашем оружењу, локални и регионални аеродроми морају да имају одређену врсту финансијске подршке”, рекао је Симоновић.

Он је казао да град планира да субвенционира авиокомпаније у наредне две до три године.

„Мораћемо да из буџета издвајамо одређени ниво финансијских средстава како би подигли капацитет нашег аеродрома и број путника довели до те бројке и до тог нивоа који би омогућио да аеродром буде самоодржив”, рекао је нишки градоначелник.

Са аеродрома „Константин Велики” црногорска компанија „Монтенегро ерлајнс” лети шест пута седмично за Подгорицу, одакле путници могу да наставе лет према неколико европских дестинација.

„У случају 'Монтенегра' град покрива 40 места на лету али не плаћамо свих 40 већ само разлику, не плаћамо унапред 40 места него плаћамо разлику до 40 ако нису попуњена”, рекао је Симоновић.

Он је казао да је за италијански „Wинд јет” који из Ниша лети једном седмично за Форли код Болоње, град Ниш „гарантује 100 места у авиону” а разлику, уколико постоји, покрива из буџета.

Симоновић је рекао да је процјена да ће град из буџета ове године платити 1,5 милиона евра за субвенције за авиопревознике.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog