Kultura

Оскар за режију уочи 8. марта први пут у рукама жене

ЛОС АНЂЕЛЕС – Филм ''Хурт локер'' ("The Hurt Locker") редитељке Кетрин Бигелоу освојио је Оскара за најбољи филм и признања у укупно 6 категорија на 82. додјели која је рано јутрос одржана у Холивуду.


Оскара за режију добила је као прва жена добитник у историји Оскара Кетрин Бигелоу која је тиме „тријумфовала“ над бившим супругом, такође номинованим Џејмсом Камероном.

За главну женску улогу награђена је Сандра Булок за филм ''Блајнд сасјд'' '("The Blind Side") док је најбољи глумац Џеф Бриџис (''Лудо срце'' - "Crazy Heart").

За најбоље споредне улоге награђени су Моник Ајмс Џексон за ''Прешс'' ("Precious") и Кристоф Волц за ''Неславну копилад'' ("Inglourious Bastаrds"), а најбољи филм на страном језику је аргентински ''Тајна њених очију'' ("El Secreto de Sus Ojos").

Оскара за најбољи оригинални сценарио добио је Марк Боул за ''Хурт локер'' „("The Hurt Locker"), који је базиран на његовом ратном извјештају из Ирака. Један од овогодишњих фаворита, филм "Avatar" Џејмса Камерона, "губитник" је у свим важним категоријама, али је по очекивањима добитник у категоријама специјални ефекти и камера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog