Društvo

Умро Михајло Михајлов

БЕОГРАД - У Београду је у недјељу преминуо професор руске књижевности Михајло Михајлов, један од најпознатијих југословенских дисидената и интелектуалаца.


Михајлов је рођен је у Панчеву 1934. у породици руских емиграната. Ухапшен у Задру 1965. због есеја ''Љето московско'' чији је први дио објављен у београдском часопису "Дело". На интервенцију тадашњег руског амбасадора хапшње је тражио југословенски предсједник Јосип Броз Тито.

У Задру је Михајлов 1966. осуђен на три и по године затвора и забрањено му је јавно иступање у трајању од четири године. Неколико година послије издржане казне, поново је у Новом Саду осуђен на седам година затвора због "непријатељске пропаганде". Ослобођен је 1977, а наредне године је отишао прво у Европу, па у Америку. У Америци је предавао руску књижевност на више универзитета. У Београд се вратио 2001. године.

Објавио је више књига, међу којима су "Руске теме" (1966), "Планетарна свијест" (1967) и "Ненаучне мисли" (1979) . Познате су његове капиталне студије,'' Повратак инквизитора'' и ''Ниче и руски неоидеализам'', које су преведене на велики број језика.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog