Svijet

Ватикан правилима тајности прикрива злостављање

Правила тајности Ватикана компликују правосудним органима истрагу сексуалног злостављања дјеце која су починили католички свештеници, тврди њемачки министар правде.


Њемачки министар правде Сабине Лојтхојсер-Шнаренбергер оцијенила је да правила тајности Ватикана компликују правосудним органима истрагу дијела сексуалног злостављања дјеце која су починили припадници католичког клера у Њемачкој.

Лојтхојсер-Шнаренбергер је, у интервјуу за Дојчландфунк, цитирала ватиканско упутство из 2001. године, које налаже да и у случајевима најтежих злочина злостављања прво треба да буде спроведена унутрашња истрага у цркви, као и да ти злочини "не би смјели да буду објелодањени изван црквених зидина".

"Недавни догађаји у Њемачкој показују да постоји зид ћутања у многим католичким школама, који спречава да информације о злостављању и насиљу дођу до правосудних органа", рекла је Лојтхојсер-Шнаренбергер.

Лојтхојсер-Шнаренбергер је већ годинама почасна предсједница удружења које се бори против сексуалног злостављања дјеце и обезбеђује жртвама заштиту.

Ватикан је поручио да неће коментарисати изјаве њемачке министарке, нити њену опаску да је у папској држави на дјелу "зид ћутања".

У посљедње двије деценије у јавност су продрли многи случајеви сексуалног злостављања које су починили католички свештеници над малољетницима, а које је сама црква прикривала.

Посљедњи такви случајеви забиљежени су у Њемачкој и Холандији.

Папа Бенедикт Шеснаести требало би ове недјеље да се састане са шефом њемачке бискупске конференције Робертом Зеличем. Прошлог мјесеца састао се са ирским бискупима, чију цркву потресају оптужбе да су деценијама њени свештеници сексуално и физички злостављали малољетнике у католичким школама, сиротиштима и осталим институцијама у надлежности цркве.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је најавила да ће у априлу бити одржан састанак министара за образовање и породицу са представницима школа, цркве и других како би се пронашли начини за откривање, спречавање и поступање са будућим случајевима злостављања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog